Снимка: Булфото   Ще заведем колективен иск срещу държавата в

...
Снимка: Булфото   Ще заведем колективен иск срещу държавата в
Коментари Харесай

Манолова: Ще заведем колективен иск срещу държавата за незаконното подслушване на стотици протестиращи

Снимка: Булфото
 
Ще заведем групов иск против страната в Европейския съд за правата на индивида в Страсбург поради противозаконното подслушване на стотици протестиращи и публицисти, отразявали митингите. Грубо са нарушени цивилен права и това би трябвало да бъде осъдено и разобличено.

Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова на брифинг пред медиите през днешния ден по отношение на противозаконното подслушване на жители и публицисти от митингите през 2020 година по изказване за държавен прелом и въоръжено въстание.

Заради класифицирането на информацията подслушваните лица не могат да получат документи за желае, добави тя.

Днес ще подадем искане по Закона за достъп до социална информация до Специализираната прокуратурата за формалните документи, на база на които можем да съдим страната за нелегално подслушване. Ако не получим информацията от спецпрокуратурата, ще апелираме отхвърли и ще заведем груповия иск, изясни Манолова.

След като описът с подслушваните лица излезе в общественото пространство доста хора упорстват да се подхващат дейности. Класифицирането на информацията за подслушване е нелегално, защото самото подслушване е нелегално, акцентира тя.
Журналисти, които са отразявали митингите, също са подслушвани по кореспонденция с обвиняване за държавен прелом и бунт. Това е скандал с европейски измерения, слушат се 130 души с неуместни изказвания, че ще извършат въоръжено въстание и не могат да получат информация, с цел да заведат групов иск, съобщи Манолова.

България към този момент е осъждана за корист със специфични разследващи средства, това няма да е първото дело, сега има висящи такива каузи. Никоя власт повече няма да си разреши да подслушва жители, публицисти, съперници, сподели още тя.

Бях на митингите с един барабан и очевидно това доста е уплашило Гешев, с цел да ме обвинят като съизвършител в ОПГ. Случващото се не е присъщо за страна в Европейския съюз, уточни Никола Вапцаров, който е един от подслушваните.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР